Roh Moo-hyun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roh Moo-hyun
노무현
Virallinen muotokuva (2003).
Virallinen muotokuva (2003).
Korean tasavallan 16. presidentti
Pääministeri Goh Kun
Lee Hae Chan
Han Myung-sook
Han Duck-soo
Edeltäjä Kim Dae-jung
Seuraaja Lee Myung-bak
Henkilötiedot
Syntynyt1. syyskuuta 1946
Gimhae, Gyeongsangnam-do,
Korean tasavalta
Kuollut23. toukokuuta 2009 (62 vuotta)
Yangsan, Gyeongsangnam-do,
Korean tasavalta
Puoliso Kwon Yangsook
Tiedot
Puolue Uri-puolue (2003–2007),
Demokraattinen puolue (1988–2003)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Korealaisissa nimissä sukunimi tulee ensin, eli sukunimi on Roh ja etunimi Moo-hyun.

Roh Moo-hyun (hangul: 노무현; hanja: 盧武鉉; uudistettu latinisaatio: No Mu-hyeon; McCune–Reischauer: No Mu-hyŏn, 1. syyskuuta 194623. toukokuuta 2009[1]) oli Korean tasavallan presidenttinä 25. helmikuuta 2003 – 25. helmikuuta 2008. Virkasyytteen vuoksi hänen sijaisenaan 12. maaliskuuta 2004 ja 14. toukokuuta 2004 välisenä aikana toimi maan pääministeri Goh Kun. Ennen poliitikon uraa Roh toimi ihmisoikeuslakimiehenä.

Roh syntyi maanviljelijäperheeseen lähellä Busania. Vuonna 1960 hän johti koulussaan protestia maan presidenttiä Syngman Rheeta ylistävää ainekirjoitustehtävää vastaan. Hän opiskeli itsekseen lakimieheksi ja läpäisi kokeen 1975 ja perusti oman lakitoimistonsa. Hän alkoi puolustaa kielletyn kirjallisuuden hallussapidosta syytettyjä opiskelijoita 1981 ja osallistui vuoden 1987 kesäkuun kamppailuun silloin hallinnutta Chun Doo-hwania vastaan. Hän lähti politiikkaan 1988 ja hänet valittiin samana vuonna kansalliskokoukseen Yhdistyneestä demokraattisesta puolueesta. Hän pääsi meri- ja kalastusasioiden ministeriksi 2000.

Roh'n puoliso oli Kwon Yangsook ja heillä on kaksi lasta, tytär Roh Jeongyeon ja poika Roh Geonho.

Presidenttiys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roh valittiin presidentiksi vasemmisto-liberaalisen Saecheonnyeon Minju-dang -puolueen ehdokkaana. Hän kuitenkin erosi kannattajineen puolueesta 2003 ja muodosti uuden Uri-puolueen.

Roh voitti vaalit osaksi amerikkalaisvastaisten liikkeen ansiosta. Etenkin nuoret korealaiset eivät pidä Yhdysvaltain joukkojen olosta maassa. Presidenttinä Roh oli kuitenkin päättämässä korealaisten joukkojen lähettämisestä Irakin sotaan Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa.

12. maaliskuuta 2004 parlamentti äänesti Roh'on erottamisesta presidentin tukijoiden pidättäytyessä äänestämästä. Syyksi ilmoitettiin vaalisääntöjen rikkominen ja kyvyttömyys hoitaa tehtävää. Perustuslaillinen oikeus kumosi päätöksen 14. toukokuuta ja Roh sai jatkaa virkatehtäviään. Hänen suosionsa koki harppauksen syrjäytysyrityksen vuoksi ja presidentin tukijat voittivat huhtikuun 2004 vaalit. Uri-puolue menetti kuitenkin asemiaan kaikissa seuraavissa vaaleissa.

Roh pyrki siirtämään pääkaupungin Gongjuun vuoteen 2030 mennessä, jotta se olisi kauempana Pohjois-Korean rajasta. Korkein oikeus kuitenkin kumosi tämän.

Roh kuoli pudottuaan vuorenjyrkänteeltä. Vakavasti loukkaantunut Roh löydettiin läheltä kotiaan jyrkänteen pohjalta ja vietiin sairaalaan, jossa hän menehtyi vaikeisiin päävammoihin. Poliisin mukaan kuolema on mitä todennäköisimmin itsemurha, sillä Roh jätti jälkeensä itsemurhaviestin, jossa hän kertoi henkisistä kärsimyksistään ja sanoi olevansa muille vain taakaksi.[2]

Roh ja tämän vaimo olivat joutuneet yhä syvemmälle mukaan Etelä-Koreaa kuohuttaneeseen korruptioskandaaliin. Roh oli tunnustanut, että hänen vaimonsa otti useiden miljoonien dollarien arvosta lahjuksia paikalliselta liikemieheltä, kun Roh oli vielä presidenttinä.[2]

  1. Etelä-Korean entinen presidentti kuollut HS.fi. 23.5.2009.
  2. a b Etelä-Korean ex-presidentti putosi jyrkänteeltä kuolemaan Iltasanomat.fi. 23.5.2009. Arkistoitu 24.5.2009. Viitattu 23.5.2009.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.